Samfund

Lokal opfordring i sommerferien: Gå i vandet, hvor der er livreddere

Sommerferien er for mange godt i gang, og selvom vejret endnu ikke lægger op til de store badedage, så er mange aktive ved de danske kyster. I den første uge af skolernes sommerferie blev en rutineret kitesurfer opdaget og genoplivet af livredderne fra TrygFonden Kystlivredning. Et andet sted blev en mand ramt af kramper i vandet og kunne ikke selv komme ind til land. Det understreger fornuften i at gå i og på vandet der, hvor livredderne holder øje.

I sidste uge måtte TrygFondens kystlivreddere rykke ud med hjælp til en ellers rutineret kitesurfer, der pludselig lå bevidstløs i vandet. Da livredderne fik kitesurferen op i båden, kunne de konstatere, at han havde fået hjertestop og ikke trak vejret. De begyndte straks at yde livreddende førstehjælp, og med genoplivningsindsatsen, der fortsatte på land, lykkedes det igen at få gang i kitesurferens vejrtrækning, hvorefter redningsberedskabet overtog og fløj med helikopter til hospitalet.

– Det var en alvorlig hændelse, vores livreddere kom ud for, men de har trænet den slags situationer adskillige gange og ved præcis, hvad de skal gøre. Episoden understreger dog tydeligt, at det er en rigtig god ide at bade og tage på vandet, hvor der er livreddere i nærheden til at holde øje eller hjælpe til, hvis der opstår farlige situationer. Selv erfarne vandsportsfolk og svømmere kan få problemer, og så er det afgørende, at andre kan træde til, siger Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.

I den første uge måtte livredderne også hjælp en mand i land, der 200 meter fra land fik krampe og ikke selv var i stand til at komme ind til land.

– Sommervejret viser sig ikke fra sin bedste side i øjeblikket, så vi ser ikke mange, der ligger og soler sig. Til gengæld er der stadig en del mennesker, der bruger strandene og vandet til forskellige rekreative aktiviteter, og det kan bestemt også kun anbefales. Men brug livredderne, de er på vagt hver dag og klar til at træde til, hvis uheldet skulle være ude. Og ellers så vælg i hvert fald et område, hvor der er hjælp at hente i nærheden, og lav en aftale med nogen om at holde øje med dig, siger Anders Myrhøj.

Aktionstal for uge 27

TrygFondens livreddertårne åbnede fredag den 28. juni, og livredderne er denne sommer til stede på i alt 34 strande og havnebade.

I uge 27 (den 1. juli – 7. juli) gennemførte livredderne i alt 4.541 indsatser, hvor det i to tilfælde vurderes, at én eller flere personer var i livsfare. Derudover var der 34 almindelige førstehjælpsaktioner, 362 forebyggende aktioner og 4.143 oplysende indsatser.

Kommentarer